Fagyállók

Glikol alapú hőközlő folyadékok

A fagyvédelem biztosításának érdekében számos épületgépészeti, HVAC és ipari rendszerben glikol víz elegyet használnak a zárt hűtő-, vagy fűtőkörben. Leginkább elterjedt az etilénglikol, valamint a propilénglikol használata, fajtától függően a különböző koncentrációk esetén más-más fagyvédelmi és egyéb fizikai tulajdonsággal rendelkeznek ezek az elegyek.

Etilénglikol vagy Propilénglikol.

Ipari környezetben az etilén-glikol használata az elterjedtebb, köszönhetően az alacsonyabb beszerzési árnak, az alacsonyabb viszkozitásból fakadó kisebb üzemeltetési költségnek (kisebb szivattyú fogyasztás)  és jobb hőátadási tulajdonságainak. Ezzel szemben azonban az etilén glikol mérgező, a REACH rendelet szerint veszélyes anyag, így munkahelyi biztonság szempontjából nagyobb körültekintést igényel alkalmazása. A propilén-glikol toxicitása nagyságrendekkel alacsonyabb, nem minősül veszélyes anyagnak a vonatkozó rendeletek szerint, így a felhasználásra vonatkozó biztonsági követelmények is jóval alacsonyabbak. A propilén glikol elterjedt az élelmiszer feldolgozó üzemekben, illetve olyan alkalmazások esetén, ahol használati melegvízzel, esetleg ivóvízzel való keveredés veszélye fenn áll. Nem javasolt propilénglikol használata olyan rendszereknél ahol a tervezés során etilénglikollal számoltak, a már említett magasabb viszkozitás miatt megváltozó szivattyúzási teljesítmény miatt, csökkenhet a hűtési kapacitás. A magas szilikát tartalmú fagyálló hűtőfolyadékok nem alkalmasak HVAC és ipari felhasználásra, mivel károsíthatják a szivattyú tömítéseit, fűtőtőtesteket.

Propilén-glikol,  10 – 20 – 60 – 200 – 930 kg

Propilénglikol alapú, nem toxikus termék, ami kifejezetten ajánlott napkollektorok feltöltésére, valamint élelmiszeripari hűtési feladatokhoz. Egyéb ipari létesítmények hűtőrendszereibe, épületek klíma rendszerébe is használható hőközlő folyadék.  Kiváló korróziós paraméterek, magas stabilitás hőbomlás ellen. Ajánlott csereperiódus 5 év.

Hígítási táblázat (Fagyálló/víz, fagyáspont)

100/0%           -58°C
50/50%           -33°C
40/60%           -22°C
30/70%           -14°C

Etilén-glikol fagyálló HVAC, 10 – 20 – 60 – 220 – 930 kg

Ipari létesítmények hűtőrendszereibe, épületek klíma rendszerébe való hőközlő folyadék. Etilénglikol alapú hőátadó termékeink a korrózió ellen is védelmet nyújtanak. Monoetilén glikol bázisú hűtőfolyadék koncentrátum. Speciális összetétele révén kiváló fagy és korrózióvédő hatással bír. A termék nitrit, nitrát, amin, foszfát és kromátmentes.

Hígítási táblázat (Fagyálló/víz, fagyáspont)

100/0%           -70°C
70/30%           -60°C
50/50%           -33°C
40/60%           -23°C
30/70%           -15°C

Fagyállókat rendelésre készre keverjük ioncserélt vízzel. Árajánlat kéréseket e-mailben várjuk:  info@bolkoenergy.com

Vásárlás a webáruházunkban! Link